Kategóriák

  • Kategóriák
  • Új / Szépséghibás termékek
  • Mosó- és Szárítógép
  • Mosógép
  • Szárítógép
  • Hűtő akció / Fagyasztó
  • Hűtő
  • Fagyasztó akció
  • Mosogatógép
  • Beépíthető mosogatógép
  • Szabadonálló mosogatógép
  • Tűzhely / Sütő
  • Beépíthető sütő
  • Szabadonálló
  • Háztartási kisgépek
  • Háztartás
  • Hűtés - fűtés
  • Konyha
  • Használt termék akció
  • Hűtő / fagyasztó
  • Fagyasztó
  • Használt Side by Side hűtőgép
  • Hűtőszekrény
  • Mosó- és Szárítógép
  • Elöltöltős mosógép
  • Felültöltős mosógép
  • Mosó-szárító / szárító

Mitől Hűtő A Hűtő?

Egy háztartás egyik legalapvetőbb sarokköve a hűtő, amit a modern világban senki sem nélkülözhet. Évekkel ezelőtt még könnyű volt hűtőt választani, elég volt egy bizonyos márkába vetett bizalom alapján döntést hozni, azonban a mai piacon az elmúlt években megjelentek olyan újítások és extra funkciók, melyek megnehezíthetik a választást. Cikkünkben sorra vesszük a legjellemzőbb extrákat és a végére járunk, hogy ezek közül melyek is igazán hasznosak a vásárlók számára.

“Az a kék fény”

Ha egy kiállítóteremben kinyitunk egy hűtőt és látjuk, hogy odabent világít az antibakteriális kék LED, akár az is eszünkbe juthat, hogy mi ez átverés már, a bacikat nem érdekli milyen lámpafénynél szaporodnak. Nos, ez akár még jogos is lehet, ha nem a kék LED-ről lenne szó, amit a mikrobiológiai laborokban előszeretettel használnak sterilizálásra, például mikor halálos betegségeket hordozó vírusokkal dolgoznak. Azonban ezek az ipari fényforrások általában jócskán túlmutatnak egy átlagos hűtő árán, sőt, az emberi szem számára sem igazán ajánlatosak.

Akkor hát mégiscsak átverés?  Nem feltétlenül, de nem is kell és szabad azt a teljesen steril csodát elvárni, mint ami a hirdetések állítanak. Ezek a háztartási teljesítményű Led izzók, bár nem jelentenek többszázezres plusz költséget a vásárlónak, azonban valóban megvan a maguk haszna. Sterilitás ugyan nem érhető el velük, és a hatásfokuk is csak akkor a legjobb, mikor savas környezetben érik az élelmiszereket. Hatásfokukat egy ételes, nejlonzacskó vagy egyéb tárolóedény jelentősen csökkenti, nem is beszélve egy jó lábosnyi csirkepörköltről, amit nem fog tartósabbá tenni a kék-LED. Amire igazán, bizonyíthatóan hasznos, az a hűtő üveg és műanyagfelületein terjedő keresztfertőzések megakadályozása és a savas élelmiszerek vágott felületén történő mikroba-szaporodás gátlása. (pl: gyümölcsök). Ez azért már elég megnyugtatóan hangzik, hogy a penészes túróscsusza tavaly karácsonyról nem fog átvándorolni egyéb finomságokra, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy semmi sem 100%-os technológia, szóval nem árt néha a kezünkbe venni a nehéz munkát és alaposan kitakarítani a hűtőnket, biztos ami biztos alapon.

A hátulütője ennek a rendszernek legfeljebb annyi lehet, hogy bizonyos alapanyagú műanyag ételtartóknál színelváltozást okozhat, ami valljuk be, nem nagy ár a magasabb élelmiszerbiztonság érdekében.

“Microfilteres No-Frost”

Ha már a baktériumoknál és vírusoknál tartunk, nézzük a következő lehetőséget, mikor is a hűtő levegőkeringető rendszerében elméletileg olyan szűrőt helyeznek, ami felfogja a hűtőnkben repkedő kis fertőzőket. Annak ellenére, hogy a No-Frost egy kényelmes és hasznos technológia, nagy segítség mind a felhasználónak, mind a hűtőszekrénynek, hogy nem kell fél napon át leolvasztani, vagy jeget kaparni a hűtőszekrényben, mert beragadt a fiók és a tavasz beköszöntével egyszerűen nem tudjuk megszerezni a tavaly nyáron ottfelejtett akciós jégkrém utolsó darabját. A Microfilteres No-frostnak nem szabad bedőlni. Azokat a parányi élőlényeket amelyek élelmiszereink elrontásával töltik a napjaikat ennél jóval nehezebb elkapni, de egy biztos: leszűrni nem tudjuk őket mint a tésztát.

A mikrobiológiai laborgyakorlatban egyetlen szűrési technológia létezik, a membránszűrés, aminek során egy oldatot préselnek át magas nyomáson a membránszűrőn (kockás kis papírlap), így képesek felfogni a folyadékban élő sejteket. Ez a papírka viszont, mivel szűrő, speciális paraméterekkel rendelkezik, elvégre a folyadékmolekulákat át kell engednie, a parányi élő sejteket pedig felfognia, ebből már sejthető, hogy milyen áron mérik ezt az anyagot. Annyit elárulok, hogy csúnya extra házifeladatot kap az, aki túl nagy felesleggel vágja ki a membránt. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy olyan ventillációs rendszer, ami a levegő páratartalmának a lecsapódását hivatott megakadályzoni, megfelelő hatásfokkal szűrhesse a levegőt. Egyébként sem tartozéka a hűtőnek a csere-membrán, így ezt a funkciót kilőhetjük a “nekem ez kell” listáról. Elégedjünk meg az egyszerű No-frosttal.

Páratartalom szabályozó

Az élelmiszerek, zöldségek-gyümölcsök másik, tartósságát befolyásoló jellemzője, a környezet páratartalma. Mint tudjuk, az alma és a salátafej épp úgy lélegzik tovább a hűtőszekrényünkben, mint a gyümölcsöstálban, vagy épp a fán. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha kilégzésnél nem párologtatnának, ami igen káros lehet egy zárt zöldségtároló rekeszben. A szabályozható páratartalommal, ami a legtöbb esetben egyetlen ujjmozdulatot jelent, megelőzhetjük a penészedést, a ráncosodást és a textúraátalakulást, és 3-5  nap extra frissességet nyerhetünk zöldségeinknek, gyümölcseinknek pedig még többet. Ha megnézünk egy páratartalom szabályozó csúszkával ellátott és egy mezei zöldségrekeszes hűtőt az árkülönbség közöttük nem akkora érvágás, én személy szerint érdemesnek tartom azt a plusz 10-15.000Ft-ot, hogy az őszi almák kásásodásától megóvjam ízlelőbimbóimat.  Maga az árkülönbség is hamar megtérülhet, ha nem kétnaponta kell a komposztálóba dobálni a fejessalátát. A páratartalom szabályozás olyan funkció, ami minden felhasználónak nyújt valami hasznot.

Inverteres kompresszor

A belső funkciók után, érdemes elgondolkodni, mi is működteti a hűtőnket. A kompresszor a legfontosabb része, mondhatni szíve-lelke a hűtőnek. Az elmúlt években megjelent inverteres technológia sokaknak jelent újdonságot. Bátran kijelenthetjük, hogy az inverteres technológia lehet a fogyasztói társadalom Lehel hűtője, mivel vitathatatlanul tartós és ígéretes élettartammal rendelkezik. Ez manapság már nem is kérdés, amennyiben van rá lehetőség, mindenképpen érdemes az inverter mellett voksolni, amennyiben az jó minőségű inverter, mert hát egy legóházat is lehet rosszul legyártani, nem beszélve egy bonyolult motorról. Magának a motornak a működése laikus füleknek bonyolultul hangozhat,  a lényeg ennyi: a kompresszor felvett teljesítménye mindig a kívánt hőmérséklet igény függvényében változik.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Csendesebb működést, jelentős energiamegtakarítást, hosszabb élettartamot és nagyobb megbízhatóságot.

Energiatakarékosság

Ezzel a hűtőgép tulajdonsággal mindenki tisztában van, és nincs olyan vásárló aki nem szeretne spórolni valamennyit a villanyszámláján. Persze a fogyasztási adatokat már kilowattra pontosan tudni lehet minden készüléknél, amit nagyban meghatároz a motor teljesítménye, egy adatot elfelejtenek ellenőrizni. Ez pedig a visszamelegedési idő, ami rejtetten egy nagyon fontos információt hordoz magában, a szigetelés minőségét és annak alaposságát. Ez az adat minél magasabb, a hűtőszekrényünk annál energia hatékonyabb lesz, illetve annál biztosabbak lehetünk benne, hogy egy 24 órás áramszünet esetén sem kell megtölteni a kukát romló ételmaradékkal. Nyugodtan hátradőlhetünk a gyertyafényben és elfelejthetjük az aggodalmakat, hogy milyen finomságoktól kell megválnunk és mit kell vásárolnunk, ha majd visszajön az áram.

Végezetül, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy jövendőbeli hűtője, a konyha éke, milyen paraméterekkel bírjon, persze a legjobb az lenne, ha minden extra funkciót tartalmazna. Az új készülék ára ugyan, ha nem is elsődleges, de legalább másodlagos szempont, szerintem nem szabad engedni, hogy a túl sok extra a minőség rovására menjen, mert a megbízhatóságot és stabilitást egyetlen korszakalkotó újítással sem lehet kiváltani.

Amennyiben további kérdései támadtak forduljon bizalommal hozzánk!


cikk: Simon Gergely